Skrivet av: mattiasemanuelsson | mars 5, 2010

Missbruksvård


dagens DN Debatt lämnar regeringens utredare, Gerhard Larsson, några av sina tankar kring den svenska missbruksvården. Det är med stor spänning jag ser fram emot det färdiga förslaget som ska lämnas in i november.

Det är glädjande att se att han tar problematiken med ansvarsfördelningen mellan kommuner och landsting på stort allvar och även har tydliga tankar kring hur denna skulle kunna lösas. Gerhard Larsson nämner att ca en halv miljon människor i Sverige lider av någon typ av missbruk eller beroende. Lägger man också till de missbrukandes släkt och vänner, inser man snart att en stor del av Sveriges befolkning på något vis är berörd.

I Göteborg finns något som kallas för mini-Maria, ett slags ungdomsmottagning som hanterar missbruksfrågor. Det kan röra sig om en ung människas eget missbruk, såväl som om missbruksprolematik i den unges närhet. Jag skulle vilja se liknande lösningar här i Östergötland och runt om i landet. Som med de flesta problem är det betydelsefullt att insatser genomförs så tidigt som möjligt.

Förutom att missbruk medför enorma samhällskostnader, i form av exempelvis vård och sjukskrivningar, leder det till stort mänskligt lidande både för den missbrukande själv och för anhöriga. Inte minst för det senare är det nödvändigt att missbruksvården effektiviseras och att samhällets ansvar tydliggörs.

Som sagt, jag ser med stor spänning fram emot Gerhard Larssons färdiga utredning.


Responses

  1. Artikeln i DN var något av det mest positiva jag läst under senare tid vad det gäller missbruksvården.
    Jag håller med dig! Jag ser också fram emot Gerhard Larssons utredning som kommer i slutet av året. // Maria


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: